lördag 24 september 2016

Bättre än väntat!

Läser en designkurs vid "The English Gardening School". Den första boken på listan är ovanstående, innan jag startar tänker jag att 300 sidor på avancerad engelska  om brittisk trädgårdshistoria kommer bli torrt.
Men det var det inte alls... Trädgårdarnas stil och funktion beror såklart på vad som händer runtomkring, om det är krig, om den tidsanda som råder, gillar vi Frankrike nu eller är de våra värsta fiender?
Och om att en stil som blir alltför utbredd skapar en revolt med motsatt ideal. På 1600 talet älskar britterna låga tuktade häckar i geometriska mönster med statyer och rektangulära dammar. Revolten kommer med Capability Brown på 1700 talet med "naturliga parker", dvs det skall se ut som om naturen själv bestämt var de höga träden skall stå, men i själva verket är det minutiöst planerat. Lär mig om berömda trädgårdsdesigners såsom Gertrude Jekyll och Vita Sackville West. Läser om jakten på ovanliga arter runt hela jordklotet som på äventyrliga vägar skall ta sig till England, om gods som har 40 uppvärmda växthus, ett för varje växtslag; orkidee huset, vindruvshuset, citrus huset etc.
Riktigt bra bok!

Inga kommentarer:

Bloggarkiv

Vi är registrerade hos följande bloggportaler:

Vi är registrerade hos bloggaromträdgård.se

Trädgårdsbloggar